10 Eylül 2013 Salı

Hemoroid (Basur) Hastalığı Hakkında Bilgiler ve Bitkisel (Doğal) Öneriler





Hemoroidin oluşmasında etkili faktörler:

Kalın bağırsağın son kısmında dışkı fazla bekletildiği zaman içindeki su geriye emilmekte ve sertleşen dışkının atılması zorlaşmaktadır.

Dışkının bağırsaklarda fazla beklemesinin sebebi içindeki posa oranının azlığındandır. Sebze, meyve ve taneli bitkileri az yiyen insanlarda kabızlık daha sık görülmektedir. Masa başında oturan, fazla hareket etmeyen, sinirli kimseler kabızlıktan en çok şikayet edenler arasındadır.

Bunun dışında etkili olan faktörler şöyle sıralanabilir:

Kronik kabızlık ve ishal

Kötü beslenme alışkanlığı

Tuvalet ihtiyacını ertelemek

Tuvalette uzun süre oturmak

Yaşlılık ,Hamilelik ,

Sedanter yaşam

Kalıtım (tam kanıtlanmış değil) 

On önemli uyarı :

Müshil (söktürücü) ilaç kullanmak çoğu kimseler için en pratik yol gibi görünse de bu hiçbir zaman kabızlığı önleyici bir çare değildir. Kabızlığa sebep vardır. Hemoroidal hastalığın iyileşmesine katkıda bulunmak için izlenecek 10 basit tavsiye:

Çok su için. Günde en az 1,5 ila 2 litre.

Dengeli beslenin.Lif, tahıl, kepek ekmeği, meyve ve sebze açısından zengin gıdalar alın.

Jimnastik, yürüme ve yüzme gibi düzenli egzersizler yapın. Bisiklet ve ata binme gibi bazı sporlardan kaçının.

Tuvalete, her gün belirli bir saatte gidin. (örneğin uyandığınızda bir bardak su içtikten sonra)

Sıcak yerlerde çok uzun süre kalmayın. lLokal tahribata (baharatlı yemekler, alkol) ya da bağırsak hareketliliğine (kahve, çay) neden olabilecek gıdalardan kaçının.

Lokal kişisel temizliğinize özen gösteriniz, ancak uzun süreli kullanımda, tahriş (dar iç çamaşırlar ve sıkı giyisiler v.b.) edebilecek ürünlere dikkat edin.

Ağır yükleri taşımaktan kaçınmaya çalışın.

Dar giyisiler giymekten kaçının.

Hemoroid ayıp değildir.

Hastalık en hassas noktadadır. Çoğu zaman ayıp telakkisiyle son ana kadar beklenilir. Ama acının ve ıstırabın ayıbı olmamalıdır. Nitekim hemoroid de bir hastalıktır.

Zordur anlatmak. Hele doktora gitmek. Ama sıkıntı artık ıstıraba dönüştüğünde hastalığın bir ayıbı olmadığı görülür. Halk arasında basur denilen hemoroidden bahsediyoruz. Çünkü hastalığın ortaya çıktığı nokta kritik bir yerdir. Söylemekle söylememek arasında gidiş–gelişler yaşanır. Ama acı galip gelir bu direnişe. Basur, makatın çevresinde mevcut olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalıktır.

Makatta büyük abdesti tutmaya yarayan 2 adet kas vardır. Bu dış ve iç kaslar insanın kontrolündedir. Büyük abdest yapılmak istenildiğinde dış kas açılır. İşte bu iç ve dış kas arasındaki uyum bozulduğunda oluşan basınçta buradaki damarlar şişer ve hemoroid gelişir. Hemoroidin belirteri şunlardır: En sık görülen kanama. Ağrı, yanma hissi, basınç ve ağırlık duygusu, şişme, kaşıntı, kabızlık hissi, akıntı ve basur memeleridir.

-Makat etrafındaki venlerin yani toplayıcı damarların genişlemesi, kıvrımlı bir hal alması ve kanın o bölgede birikmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Kan bazen pıhtılaşabilir. Bu da kan akımını bozarak ağrı yapabilir. Kanama olabilir. Kabız kalmak kanamayı ve ağrıyı provoke eder. Bazen şiddetli kanamalar olabilir. Basurun tedavisi cerrahidir. Genel cerrahi uzmanına muayene ve ameliyat olmanızı tavsiye ederim. 

Bitkisel Öneriler

*10 adet patlıcanın (Bostan patlıcanı olmasın) yeşil sap kısmını patlıcandan ayırın, temizce yıkayın bir tencerede 10 bardak suyla kaynatın, kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın, ocağı iyice kısın, yarım saat yavaş yavaş kaynasın sonra ocağı kapatın.Kapağı açmadan kendi kendine soğusun. Soğuyunca içindeki sapları atın.Sarı renkli suyu buzdolabına koyun.

-Akşam yatarken aç karnına 1 su bardağı için.
-Sabah Kalkınca aç karnına 1 su bardağı için.

Tedavi 5 gün sürecek. Bu 5 gün içinde Sirke, Turşu, Domates, Bulgur, Çilek, Acı Biber yasak sonra hepsi serbest. Demir sandelyeye, taşa oturmak bunlara çıplak ayakla basmak ebediyyen yasak.Ardıç yağını pamukla hergün basura sürün ve o bölgenizi çok temiz tutun.

*Günde 7 hurmayı çekirdeğiyle birlikte yeyin tabi çekirdeği yutacaksınız, buna 7 gün devam edeceksiniz geçecek ,günde 7 hurma 7 gün devam edilecek basit.Yalnız çekirdeklerini yutarken çok dikkatli olun boğazınızda kalmasın :)

*250 gr. defne tohumunu teflon tavada kavurun, soğuyunca blender dan geçirin, un gibi olsun, 125 gr. balla karıştırın, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı için, Karışım bittikçe yenisini hazırlayın 2 ya da 3 kez tekrarlayıp bitirin.

*Acı marul yapraklarından ve kökünden yapılan çay, basurdan şikayeti olanlara fayda sağlar.

*Andız otu basur tedavisinde etkilidir.

*At kestanesi (bir kilo) küçük parçalara doğranarak pişirilir ve suyu ile temizlenilirse basuru önler.

*Ebegümeci yapraklarından basur için merhem yapılır.

*Meşe kabuğu tozu basur tedavisinde etkilidir.

*Kuru kayısı,kuru incir,bol sebze meyve,kepek ekmeği,kayısı suyu,cezerye gibi bağırsakları yumuşak tutucak şeyleri bolca tüketmeli ve çok su içilmeli.

*Hergün 1 kaşıkta aç karna zeytinyağı içilmeli.

*Ameliyat derecesine gelen en kötü boyuttaki basura bile birebir gelen bir formül :

- paket kısa mahmut
- paket sığır dili

2 bitkiden de 1er çay kaşığı kaynamış 1 bardak suyun içine atın üzerine kapatıp 5 dk demlendirin, günde 3 defa sabah öğle ve akşam için..Sonuca inanamayacaksınız..2 içimde bile etkisini gösterir.


*Basur için burçak otunu aktara çektirip yemeniz tavsiye edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder