3 Ekim 2013 Perşembe

Pişmaniye Nasıl Yapılır?, Pişmaniye Tarifi (Evdede Yapabilirsiniz)



Malzemeler :
10 kg tozşeker
5 kg su
Kışın: 2 gr krem tartar
Yazın: 1 gr krem tartar veya 1/ 2 fincan suda eritilmiş limon tuzu 
2 kg has un 1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için: 1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için: ½ kahve fincanı çilek şurubu

Not : Siz evde daha az malzemeylede yapabilirsiniz 10 kilo şeker değilde 1 kilo ya da yarım kilo gibi :)

Tatlı Tarifleri

Yapılışı:

Çok eskiden beri İzmit ilimizde yapılmakta olan pişmaniye, bu yöreye özel bir ün kazandırmıştır. Pişmaniye yapımında tecrübeli, hünerli elemanların olması gerekir. Ağda şurubunun büyük bakır tepsilerde, 4-5 kişi tarafından çekilerek tel tel inceltilmesi, şekercilik sanatının bir harikasıdır. 
Söylendiğine göre, iyi bir pişmaniye teli ne kadar ince olursa o kadar makbul sayılır; bunun için 25-28 devir yapılması gerekir. Her devirde çift kat yapılarak çekildiği düşünülecek olursa, 25’ inci turda 33. 513. 472 kat , 28’ inci turda 21. 066. 107. 776 kat veya tel meydana geliyor demektir. 
İzmit ilinde her yıl şubat ayında düzenlenen “ pişmaniye gecesinde” pişmaniye davetlilerin yanında yapılır. Sonra ikram edilir. 

1. Şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. Uzun tahta spatula ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır. 

Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafif donmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır.
Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlak hamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10 dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır. Sade veya karışık olarak önce naylon torbalara doldurulur. Sonra kutulara konup satışa sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder