5 Ekim 2013 Cumartesi

Voleybolun İlkleri ve Rekorlarını Merak Ediyorsanız Bu Yazıya Bakmanız Yeterli...

Türkiye’ye voleybol,ilk defa 1919’da Amerikalılar tarafından getirilmiştir.


╚> Voleybol ilk defa, İstanbul Çarşıkapı’da bir binada ikamet eden YMCA (Amerikan Derneği) da oynanmıştır.


╚> Okullarda bu sporu ilk defa başlatan öğretmen “üstat” Selim Sırrı TARCAN’dır.


╚> Liseler arasındaki ilk şampiyonada, birincilik kürsüsüne ilk çıkan okul, KABATAŞ SULTANİSİ’dir. ( 1924 )


╚> Kız liseleri arasındaki ilk şampiyon okul ise, İSTANBUL KIZ LİSESİ’ dir. ( 1924 )


╚> Türkiye’de kulüp takımı olarak ilk resmi şampiyon olan isim BEŞİKTAŞ’tır. ( 1924 )


╚> Üstüste voleybol şampiyonu olan ilk ekip yine BEŞİKTAŞ’ tır. ( 1924-1927 arası sürekli 4 yıl )


╚> Kızlar arasında ise bu unvan, ECZACIBAŞI Büyük Bayanlar Takımı' na aittir. Üstüste 13 yıl Türkiye Şampiyonu. Ülke çapındaki birincilikler klasmanında bu rekor aynı zamanda Avrupa Rekoru’dur. ( 1973-1985 arası )


╚> Erkek Liseleri içinde üstüste en fazla şampiyon olan okul GALATASARAY Lisesi’dir. ( 1943-1963 sürekli 21 yıl İstanbul Birincisi )


╚> GALATASARAY LİSESİ, 1951-1963 arası 13 kez Türkiye Şampiyonu olarak ikinci bir rekorun da sahibidir.


╚> 1948 yılında ilk defa yapılan Türkiye Voleybol Şampiyonası’nda birincilik kürsüsüne VEFA Takımı çıkmıştır.


╚> İlk defa 1970-71 sezonunda organize edilen “Deplasmanlı Türkiye Voleybol Ligi” nde ise GALATASARAY Şampiyon olmuştur.


╚> Erkek Milli Voleybol Takımımız ilk uluslararası müsabakasını 1953 yılında Ayhan DEMİR, Sinan ERDEM, Sacit SELDÜZ, Yiğit AYAŞLIOĞLU, Aleksander HOLYAVKİM (Takım Kaptanı), Sağman BELGERDEN, Marsel ŞALABİ, Ziya KAYACAN, Valenltin HOLYAVKİM, Gültekin GÜREL, Lui ŞALABİ ve Selçuk ATAMER’den kurulu kadrosu ile Yugoslavya ile oynamış ve 3-0 mağlup olmuştur. Antrenör ise Haluk KANBAY’dır.


╚> Bayan Milli Takımımız ise “Uluslararası İstanbul Turnuvası” münasebetiyle 1957’de Dr. Ayten SALİH (Takım Kaptanı), Nazmiye KOR, Güneş ÇAPA, Seta YAĞCIOĞLU, Ayda CANER, Seda ACUDOĞLU, Ümran OKAY, Siray ARCA (ÖZGÜDEN), Fatma EGEMEN, Gülçin EROĞLU, Tomris GÖKSAN, Nezin MUTİBAŞ’dan oluşan kadrosu ile Romanya ile oynamıştır.


╚> Erkeklerde ilk galibiyetimizi 2 Eylül 1956 da Lüksembourg’a karşı 3-0, bayanlarda ise 22 Temmuz 1961 de Batı Almanya’ya karşı 3-2 lik skorlarla elde ettik.


╚> Gerek okul gerekse kulüp takımlarıyla Türk Voleyboluna her dönem damgasını vuran Sarı-kırmızılılar’ın GALATASARAY SULTANİSİ’ ne voleybolu ilk defa 1924’lerde bir Fransız Mektebinden gelen Samsunlu Ziya ile Darüleytam’dan gelen Ahmet KARAOSMAN isimli gençler getirmişler ve diğer talebeler arasında yaygınlaştırmışlardır.


╚> Galatasaray Kulüp Voleybol Takımı ise ilk defa 1930 da Mühendis Mektepli Sezai (TÜRKEŞ) ile Galatasay Sultanili “Menem” Feridun (ŞERİFZADE)’nin teşebbüsleri ile kurulmuştur.


╚> GALATASARAY VOLEYBOL TAKIMI ilk İstanbul Şampiyonluğu’nu 1932 de kazanmıştır.


╚> İlk İzmir Voleybol Birincisi ALTINORDU, İlk Ankara Voleybol Birincisi HARP OKULU, İlk Adana Voleybol Birincisi ise ADANASPOR’dur.


╚> 1957 de müstakil bir federasyon olarak faaliyete geçen Voleybol Federasyonu’nun ilk başkanı Vahit ÇOLAKOĞLU’ dur.


╚> 2.Dünya (1956-Paris, 1966-Prag) ve 3 Avrupa (1958-Bükreş, 1963-Çek Parducbice, 1967-Ankara) Şampiyonalarında oynayan tek voleybolcu Değer ERAYBAR’ dır.


╚> Uluslararası Hakem Kokartı takan ilk hakemimiz Valentin HOLYAVKİM, ikincisi Nejat ALTAV’dır.


╚> Dünya Şampiyonası’nda görev alan ilk voleybol hakemi Haluk TUNCAY’dır. 1970 de Sofya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda hem bayanlar hem erkekler final müsabakasını yönetti.


╚> Türkiye’yi ülke dışında hakem olarak temsil eden ilk bayan, 1998’ de Atina’da yapılan Liseler Dünya Şampiyonasında müsabakalar yöneten Füsun (ZÖHRAP) CARLI’ dır.


╚> Kulüp takımı olarak Avrupa’da ilk defa derece elde eden erkek takımı GALATASARAY’dır. (1957 Avrupa Şampiyon Kulüpler 4.sü)


╚> Avrupa’da en iyi dereceyi yapan ilk bayan takımı 13-14 Mart 1999 Bursa’da yapılan Final-Four sonrası Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazanarak ECZACIBAŞI’dır.


╚> FENERBAHÇE İstanbul Ligi’ndeki ilk şampiyonluğunu 1928 de kazandı.


╚> Türk Voleybolu’ nda 100’ün üzerinde milli olan ilk oyuncu, İzmir kökenli Erdal ÖNDER’dir.


╚> Türk Voleybulu’nda 150’nin üzerinde milli olan ilk oyuncu ise Semih OKTAY’dır.


╚> Türk Voleybolu’nda en fazla milli olan erkek sporcu Kenan BENGÜ’dür. (261 kez (o zamana göre))


╚> Bayanlar arasında 100’den fazla milli olan ilk sporcu Arzu SAVAŞ (BAĞDATLIOĞLU) dır.


╚> Avrupa Karmasına seçilen ilk bayan voleybolcu Eczacıbaşı Takımı Kaptanı Selcan (ÇAĞLAR) TEOMAN’dır.


╚> Avrupa 2’ ncisi olan ilk Bayan Voleybol Milli Takımı (2003); Antrenör Reşat YAZICIOĞULLARI, Antrenör Yardımcısı Ali OKTAY nezaretinde Özlem ÖZÇELİK (K), Bahar URCU, Esra GÜMÜŞ, Aysun ÖZBEK, Natalia HANİKOĞLU, Neslihan DEMİR, Gülden KAYALAR, Sinem AKAP, Mesude ATILGAN KUYAN, Pelin ÇELİK, Çiğdem CAN RASNA, Seda TOKATLIOĞLU’ ndan oluşan takımdır.


╚> 2003 Senesinde Avrupa 2’ ncisi olarak Japonya’ da yapılan Dünya Kupası’ na katılan ve 7’ nci olan A Bayan Milli Takım; Antrenör Reşat YAZICIOĞULLARI, Antrenör Yardımcısı Ali OKTAY nezaretinde Özlem ÖZÇELİK (K), Bahar URCU, Esra GÜMÜŞ, Aysun ÖZBEK, Natalia HANİKOĞLU, Neslihan DEMİR, Gülden KAYALAR, Sinem AKAP, Ayşe Gökçen DENKEL, Gözde KIRDAR, Seda TOKATLIOĞLU’ ndan oluşan takımdır.


╚> Olimpiyatlarda ilk görev alan voleybol hakemi Ümit SOKULLU’ dur. (2004 Atina Yaz Olimpiyat Oyunları)


╚> İlk kez bir hakem (Ümit SOKULLU) Yılın Hakemi seçildi. (2003 Sabah Yılın ödülleri)


╚> İlk kez bir antrenör (Reşat YAZICIOĞULLARI) Yılın Antrenörü seçildi. (2003 Sabah Yılın ödülleri)


╚> İlk kez bir voleybolcu (Neslihan DEMİR) Yılın Voleybolcusu seçildi. (2003 ve 2004 Sabah Yılın ödülleri)


╚> Top Teams Cup ı ilk kez ülkemize kazandıran bayan takımımız Vakıfbank Güneş Sigorta’ dır. (13-14 Mart 2004 Bursa)


╚> İspanya’ nın Almeria kentinde 23 Haziran - 03 temmuz 2005 tarihlerinde yapılan 15. Akdeniz Oyunları'nda Antrenör : Halil Reşat Yazıcıoğulları, Antrenör : Ali Oktay, Menajer : Nafiz Ferit Pekel, Özlem Özçelik, Bahar Urcu, Gülden Kayalar, Natalıa Hanikoğlu, Gözde Kırdar, Elif Nedime Ağca, Eda Erdem, Neslihan Demir, Aysun Özbek, Fatma Duygu Sipahioğlu, Deniz Hakyemez, Seda Tokatlıoğlu’ ndan oluşan A Bayan Millilerimiz, Yunanistan' ı 3-0 yenerek Akdeniz Oyunları tarihinde ilk kez şampiyon oldu.


╚> Ordu Milli Takımı Ankara' da Ordulararası Dünya şampiyonluğu, Liselerde Bolu Kız Öğretmen Okulu, Saint Joseph. Üsküdar Kız (2) ve Küçükyalı liseleri Liseler Dünya şampiyonluğu' nu, Nedim Özbey-Mustafa Çayır idaresinde Hüseyin Koç, Emre Toktamış, Ali Çayır, Özkan Hayırlı (İst.B.Ş.), Selçuk Keskin, Yasin Sancak (Arkas) Volkan Güç, Nuri Şahin, Can Ayvazoğlu (F.B), Sinan Cem Tanık, Ahmet Toçoğlu (Halk Bankası) ve Soner Mezgitci (Ziraat Bankası)’ den oluşan Üniversite Erkek Milli Takımı da İzmir' de yapılan 23. Universiade Yaz Oyunları' nda Altın Madalyayı ülkemize kazandıran isimler oldular.


╚> Banu Can, 2005’ de Roma’ da yapılan CEV Genel Kurulu’ nda As Başkanlık görevine getirildi. (İlk kez bir bayan delege)


╚> Dünya şampiyonasında final oynayan yıldız kız millilerimiz, ikinci olarak tarihi bir başarı elde etmenin yanı sıra Türkiye'nin takım sporlarında kazandığı en önemli sonuca da imza attı. Menajer Elif Öz, Başantrenör Mehmet Bedestenlioğlu, Yardımcı Antrenör Bülent Güneş ve Güzin Teksoy, Masör Fatma Delibaş ile oyuncular Naz Aydemir (K), Fatoş Yıldırım, Neşve Büyükbayram, Asuman Karakoyun, Büşra Cansu, Ayşe Melis Gürkaynak, Serpil Esrarı (L), Ece Gören, Gözde Yılmaz, Serenat Şiir Yaz, Merve Ateş, Nihal Yeşil bu büyük başarıya imza attılar.


╚> Vakıfbank G. Sigorta, 15-16 Mart 2008 Tarihlerinde Bursa’ da yapılan Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası Dörtlü Finali’ nde İtalyan Infoplus Minetti Imola Takımıyla finalde karşılaştı ve maçı 3-2 kazanarak Challenge Kupası' nı ülkemize getirdi. Almanya' nın Dresdner takımı da Romanya' nın Stiinta Bacau takımını 3-1 yenerek üçüncü oldu. Vakıfbank G. Sigorta hem Challenge Kupasını ilk kez kazanan takım olurken hem de Türkiye’ ye ikinci kez Avrupa Kupası kazandıran ilk takım oldu. Menajer Nalan URAL, Teknik Direktör Claudio Lopes PİNHERIRO, Antrenör Ferhat KÖSEOĞLU, Yrd. Antrenör Fatih YAĞCI, Fizyoterapistler Sabri ERDOĞAN & Vadym GASHUKA ile Oyuncular Aysun ÖZBEK, Vargas, Arzu GÖLLÜ, Lehtonen, Gasukha, Roll, Nihan YELDAN (Libero), Deniz HAKYEMEZ,Gözde KIRDAR, Melis GÜRKAYNAK, Bahar TOKSOY, Ceren MENGÜÇ, Duygu BAL Türkiye’ ye bu sevinci yaşattılar.


╚> Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.tur gurubunda Rusya'nın Dinamo Moskova takımını 3-0(d) 3-2, Polonya'nın Bielska Biala ve Çek Cumhuriyeti'nin VK Prostejov takımlarını iki maçta da 3-0 yenerek üst tura çıktı.2.turda Romanya'nın Metal Galati takımını iki maçta da 3-0 yenerek 6'ya kaldı.Bu turda Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımın iki maçta 3-0 yenerek Final Four oynamaya hak kazandı.İlk maçta Ev sahibi RC Cannes takımını 3-2 yendi ve finalde İtalyanın Volley Bergamo takımına rakip oldu.Bu maçı 3-2 kaybeden Fenerbahçe Acıbadem Avrupa İkincisi oldu.(2009-2010)


╚> Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası'nda Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımımız Final müsabakasında Sollys Osasca ile karşı karşıya geldi. Takımımız bu karşılaşmadan 25-23, 25-22 ve 25-17'lik setlerle 3-0 galip ayrıldı. Bu sonuçla takımımız, Brezilya Ligi'nin son şampiyonu Sollys Osasca'yı mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu. Böylece Fenerbahçemiz Türk voleybol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. (2010)


╚> Vakıfbank G. Sigorta, Final-four'u İstanbul'da yapılan CEV Şampiyonlar Ligi'nin 2010-2011 sezonunda yarı finalde Fenerbahçe Acıbadem'i, finalde ise Rabita Bakü'yü yenerek,elli bir yıllık organizasyon tarihinde yenilgisiz gelerek bir ilki yaşatarak şampiyon oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder