5 Ekim 2013 Cumartesi

Voleybol Tarihi ve Voleybol Hakkında Ayrıntılı Bilgi...



Voleybol
File ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından oynanan bir spordur.

 Oyunun amacı, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın oyun  alanında yere değmesini sağlamak ve rakip takımında aynı amaca  ulaşmasını önlemektir. Takımların rakip alana gönderirken topa üç kez  vurma hakkı vardır (blok teması dışında).
 Top oyuna servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin  üzerinden rakip alana gönderir. Rally, topun oyun alanına değmesi,  harice gitmesi veya bir takımın hata yapmasına kadar devam eder.

Voleybolda bir rally kazanan takım bir sayı alır (Rally Sayı  Sistemi). Servisi karşılayan takım rallyi kazandığında bir sayı ve  servis kullanma hakkı kazanır ve oyuncuları saat yönünde bir pozisyon  dönerler.

Tarihi 

 ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Genç Erkekler Hıristiyan Birliği  (YMCA) adındaki spor kulübünde çalışan beden öğretmeni William G. Morgan  tarafından tasarlandı (9 Şubat 1895). Bir kapalı alan sporu olarak  1895’te oynanmaya başlandı. Morgan, bu oyunu “mintonette” olarak  adlandırmıştı; daha sonraları topa yere değmeden vurma ilkesinden (vole)  yola çıkılarak “voleybol” adı önerildi ve oyun bu adla tanındı. İlk kez  Morgan tarafından kaleme alınan voleybol kuralları, YMCA ile  Üniversiteler Ulusal Spor Birliği (NCAA) ’ nın ortak çalışması sonunda  1916’da yeniden düzenlendi. ABD ‘de kısa sürede tutulan voleybol, I.  Dünya Savaşı sırasında ABD askerleri aracılığıyla Avrupa’ya da geçti.  Sporun, çeşitli ülkelerde uzun bir dönem bağımsız bir çizgide  gelişmesinden sonra, 1947’de Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu  (FIVB) kuruldu.İlk Dünya Şampiyonası 1949 yılında erkekler, 1952'de  kadınlar tarafından oynanmıştır. Günümüzde, merkezi İsviçre’nin Lozan  kentinde bulunan FIVB ‘ ye 140’tan fazla ülke üyedir.
 


Voleybol topu.

  Mevkiler

 Pasör: Smaçörlere pas dağıtan oyuncudur. 3 numarada oynar.  oyunu asıl yönlendiren oyuncudur. Pasörün kötü pas atması halinde  smaçöre daha çok görev düşer ve hücumda ki etki azalır.
 
Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve  genellikle uzun pasla hucüm eden oyuncu. 2 numara oyuncusu da  denilebilir. Bu oyuncu 4-2 taktiğinde görev almaz.
 
Smaçör: 4 numaradan oynayan ve genellikle uzun pasla hucüm  eden elemanlara denir. Sahada bu görevde oynayan 2 oyuncu bulunur.  Birisi servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 4  numaradan sürekli olarak hucüm yapılabilir.
 
Orta Oyuncu: 3 numaradan oynayan ve kısa,kurşun paslarla hucüm  eden 

elemanlara denir. Bu görevle 2 oyuncu sahada yer alır. Birisi  servise geçtiğinde diğeri (yani “çaprazı”) öne geçer, bu nedenle 3  numaralı bölge de sürekli hucüm bölgesidir.
 
Libero: Takımın 6. oyuncusudur. Farklı renkli (genellikle  takım formasının tam zıt renginde) forma giyer, diğer oyunculardan  farklı olarak oyuncu listesinde adının yanında bir “L” ibaresi bulunur  ve bu ibare bu oyuncunun o maç sırasında başka bir görevde  kullanılamayacağını gösterir. Takımın savunma oyuncusudur. Oyun  sırasında servis atılmadan önce, takımının o sırada savunmada olan  oyuncularından biriyle yer değiştirebilir. Bu yer değiştirme, sahanın  arka alanından gerçekleştirilir. Arka alanda parmak pas ve manşet  alabilirken, topu 3 metre içinde parmak pasla alamaz. Yerine geçtiği  oyuncu 4 numaraya geldiğinde ya da başka bir oyuncuyla değişmesi  gerekiyorsa oyundan çıkar. Her iki durumda da oyuna tekrar girebilmesi  için bir sayı beklemelidir. Servis atamaz ve 3 metre içinden hucüm  yapamaz. Arka alandan hucüm yapabilir, ancak zıplayamaz.

Oyuncular
  

 Bir oyuncunun malzemeleri forma, şort, çorap ve spor ayakkabısından  oluşur.Oyuncuların formaları 1’den 18’e kadar numaralandırılır.Takım  kaptanının formasında, göğüs numarasının altında bir şerit olmalıdır.  Diğer oyunculardan farklı renkte olan (libero oyuncuları haricinde)  ve/veya kurallara uygun numarası bulunmayan formaların giyilmesi  yasaktır. Oyuncular riski kendisine ait olmak kaydıyla gözlük ve lens  takabilirler.

Oyunda olmayan oyuncular oyun esnasında ısınma sahasında, molalarda  ve teknik molalarda kendi oyun alanlarının arkasındaki serbest bölgede  topsuz olarak, set aralarında serbest bölge içinde top kullanarak  ısınabilirler.

 Filenin önünde bulunan üç oyuncu ön hat oyuncusudur ve 4 (ön-sol), 3  (ön-orta), 2 (ön-sağ) numaralı pozisyonlarda dururlar.Diğer üç oyuncu  geri hat oyuncusudur ve 5 (geri-sol), 6 (geri -orta), 1 (geri-sağ)  numaralı pozisyonlarda dururlar.
 

Pas Çeşitleri
  

 Uzun Pas: Genellikle 4 ve 2 numara oyuncularına atılan yüksek pastır.
 
Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını  hızlandırmak amacıyla atılan, file köşelerine doğru ve fileye paralel  olarak atılan pastır.
 
Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hızlı hücumu  sağlar ve karşı takımı savunması yerine yerleşmeden yakalama amacı  taşır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.
 
Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce  hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur, pasör topu  oyuncunun eline atmalıdır.
 
Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken  hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar,topla en yüksek noktada  buluşup, topa vurur.
 
Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur!
 

Taktikler 


 4–2: İki pasör, iki smaçör ve iki orta oyuncu ile sahaya  çıkılan taktiktir. Pasörler arka alanda savunma oyuncusu olarak  sayılırken öne geldiklerinde pas atmakla görevlidirler. Hücum görevinin  sürekli olarak iki oyuncuda olması, bu taktiğin zayıf yönüdür.

 5-1: Tek pasör, iki smaçör, iki orta adamı ve bir pasör  çaprazıyla sahaya çıkılan taktiktir. Pasör arka alana geçtiğinde,  öncelikli olarak bir savunma oyuncusudur. Top pasöre gelirse, pasör topu  karşılar ve pası atmakla yükümlü olan oyuncu pasör çaprazı olur, aksi  takdirde pasör 3 metre içine kaçarak pasını atar ve yeniden savunma  pozisyonunu alır. Pasörün arkada olduğu pozisyon takımın 3 oyuncusunun  hücum edebildiği, dolayısıyla güçlü oldukları pozisyondur.

 Modern 4-2: İki pasör, iki smaçör, iki orta adamı ile oynanır.  4-2′den farkı, pasörlük görevinin arka alanda bulunan pasöre ait  olmasıdır, öne geçen pasör, pasör çaprazı gibi oynar ve takım sürekli  olarak 3′lü hücum yapabilir.
 

Voleybol Sahası 


 Oyun alanı, 18x9 m ölçülerinde bir dikdörtgendir ve her yönde en az 3  m genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir.Oyun sahasının  üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış  olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahası yüzeyinden ölçüldüğünde en  az 7 m yüksekliğinde olmalıdır.
 
Oyun Sahasının Yüzeyi: Sahanın yüzeyi düz, yatay ve yeknesak  olmalıdır. Oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike  teşkil etmemelidir. Pürüzlü ve kaygan yüzeylerde oynanması yasaktır.FIVB  Dünya ve Resmi Müsabakalarında sadece tahta veya sentetik bir yüzeyin  kullanılmasına izin verilir. Bu yüzey daha önce FIVB tarafından  onaylanmış olmalıdır. Kapalı salonlarda oyun alanının yüzeyi açık renkte  olmalıdır.FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında çizgiler için beyaz, oyun  alanı ve serbest bölge için farklı renkler kullanılmalıdır.Açık hava  sahalarında drenaj amacıyla her metre için 5 mm lik bir eğime müsaade  edilir. Saha çizgilerinin sert bir maddeden oluşturulması yasaktır.
 
Oyun Alanının Üzerindeki Çizgiler: Bütün çizgiler 5 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin ve diğer çizgilerin renklerinden farklı ve açık renkte olmalıdır.
 
Sınır çizgileri: İki yan ve iki dip çizgi oyun alanını  belirler. Yan ve dip çizgilerin her ikisi de oyun alanının boyutlarına  dahil olarak çizilir.
 
Orta çizgi: Orta çizginin tam ortası oyun alanını 9x9 m  boyutlarında iki eşit alana böler ; bununla beraber orta çizgi  kalınlığının, bütünüyle, her iki oyun alanının da sınırları içerisinde  olduğu kabul edilir. Bu çizgi filenin altından iki yan çizgi arasında  uzanır.
 
Hücum çizgisi:
 Her oyun alanında, arka kenarı, orta çizginin tam ortasından 3 m geride çizilmiş bir hücum çizgisi, ön bölgeyi belirler.
 
Bölgeler:

 Ön bölge: Her oyun alanında ön bölge orta çizginin tam ortası  ve hücum çizgisinin arka kenarıyla sınırlıdır. Ön bölgenin yan çizgiler  dışında serbest bölgenin sonuna kadar uzandığı varsayılır.

Servis bölgesi: Servis bölgesi, her dip çizginin gerisinde 9 m  genişliğindeki sahadır.Bu bölgenin yan sınırları, dip çizgilerden 20 cm  geriye, yan çizgilerin uzantısı olarak çizilen 15 cm uzunluğunda iki  kısa çizgiyle belirlenir. Her iki kısa çizgi de servis bölgesinin  genişliğine dahildir.Servis bölgesinin derinliği serbest bölgenin sonuna  kadar devam eder.

 Oyuncu değiştirme bölgesi: Oyuncu değiştirme bölgesi, her iki hücum çizgisinin yazı hakemi masasına kadar olan uzantısı ile sınırlıdır.

Libero değişim bölgesi: Libero değişim bölgesi, serbest  bölgenin, takım sıraları tarafındaki bir bölümü olup, hücum çizgisi  uzantısından dip çizgiye kadar olan alanla sınırlandırılmıştır.

 Isınma sahası: FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında ısınma  sahaları yaklaşık 3x3m boyutlarında, serbest bölgenin dışında ve oturma  sıralarının bulunduğu taraftaki köşelerde yer alır.

 Ceza sahası: Yaklaşık 1x1 m boyutlarında olan ve 2 sandalye  bulundurulan bir ceza sahası, her bir dip çizgi uzantısının dışında  olacak şekilde, kontrol sahası içinde yer alır. Bu sahalar 5 cm  genişliğinde kırmızı bir çizgiyle sınırlandırılabilirler.
 
File: File, düşey olarak orta çizginin üstünde yer alır ve  erkekler için 2.43 m, bayanlar için 2.24 m yüksekliğindedir.File, 1 m  genişliğinde, 9.50 ila 10 m uzunluğundadır ve 10 cm lik karelerden  oluşan siyah iplerden yapılmıştır. Anten, 1.80 m uzunluğunda ve 10 mm  çapındadır. Antenlerin her birinin 80 cm lik üst kısımları filenin  üzerinde devam eder. Antenler filenin bir parçası sayılır ve geçiş  boşluğunun yan sınırlarını belirler.


Voleybol Sahası



Oyun Bölgeleri



File




Dönüşümler





Oyuncuların oyun alanında duruşu





3 oyuncunun tamamlanmış bloğu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder